TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE TUHELJ

Gajeva 4, Tuheljske Toplice
49215 Tuhelj
OIB: 32017731759

Tel./fax: ++385 (0)49 556 630
Mob: ++385 099 4556 630

info@tztuhelj.hr

www.tztuhelj.hr

O Tuhlju

Dobrodošli u Općinu Tuhelj

Tuhelj

Podno Cesargradske gore, između koloritnih brežuljaka smjestio se Tuhelj. Ime je dobio po staroslavenskoj riječi „tuhl“ koja označava udubinu, vlažno mjesto što u kajkavskom narječju objašnjava „tuhtina“. Tuhelj se spominje još krajem 14. st. a prva pisana isprava o Tuhlju datira iz 1402. godine. Kroz svoju prošlost Tuhelj se istakao kao povijesno, crkveno, političko i kulturno središte. Tako ne iznenađuje činjenica da je upravo ondje sagrađena župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije, spomenik kulture visoke prve kategorije, koja je svojom velebnošću te kulturnim i povijesnim značajem nadaleko poznata. Ona je danas prava ljepotica među tuheljskim hižama u prelijepom zagorskom okolišu.

Župna crkva

Tuheljska župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je jednobrodna kasnogotička građevina, više puta pregrađivana. Uz glavno pročelje nalazi se kasno barokni zvonik. Potporni piloni u crkvenoj lađi – ugrađeni nakon potresa 1880. godine – stvaraju bočne niše, nalik na plitke kapele; oni nose križni barokni svod. Ulazna su vrata od kovana željeza iz 1805. godine. Veliko brončano raspelo rad je A. Augustinčića (1942). Svetište i crkva detaljno su obnovljeni 2000. godine. Na središnjem Tuheljskom trgu, ispred ulaza u župni cindor, stoji kip Bezgrešnog začeća Marijina. Današnji kip je novi, a postolje i stup na kojem stoji potječu od 1892. godine. Kip je podignut milodarima tuheljskih župljana. Župni ured: tel. 049/557 238.

Tuheljske Toplice

Tuheljske Toplice su poznate još iz rimskog doba; narod ih je nazivao "smrdečim topljicama" (jaki miris sumporovodika) ili "bogečkim" toplicama (tu su se kupali okolni siromašni ljudi). Bile su posjed Josipa Brigljevića, šurjaka A. Mihanovića koji je često boravio kod rođaka u dvorcu. Temperatura vode na izvoru je 33°C.
Ljekovitost: reumatske tegobe, išijas, artritis, giht, ginekološke bolesti kao i bolesti dišnih organa. Uz ljekovitu vodu, toplice su poznate po čuvenom zrnatom, mineralnom peloidnom blatu.